Śródziemnomorska sałatka z kuskusem
1 szklanka kuskusu
3 kolorowe papryczki swieże
2 łyżki natki zielonej
2 pomidory świeże
czerwona cebula
kukurydza z puszki
2 ogórki swieże
cytryna
oliwa z oliwek
zioła prowansalskie
sól pieprz
odrobina octu winnego
Kuskus kaszę zalać wrzątkiem odstawić do nasiąknięcia. Warzywa pokroić w kostkę drobną zaś kukurydzę odczedzić z zalewy. Wszystko razem układać w szklanej misie warstwami, polać oliwą sokiem z cytryny octem zmieszanym około 30minut przed polaniem posypać ziołami solą pieprzem oraz natką. Sałatka idealnie pasuje jako przekąska samodzielna bądź jako dodatek do ciepłego drugiego dania.
|
|
Śródziemnomorska sałatka z kuskusem
1 szklanka kuskusu
3 kolorowe papryczki swieże
2 łyżki natki zielonej
2 pomidory świeże
czerwona cebula
kukurydza z puszki
2 ogórki swieże
cytryna
oliwa z oliwek
zioła prowansalskie
sól pieprz
odrobina octu winnego
Kuskus kaszę zalać wrzątkiem odstawić do nasiąknięcia. Warzywa pokroić w kostkę drobną zaś kukurydzę odczedzić z zalewy. Wszystko razem układać w szklanej misie warstwami, polać oliwą sokiem z cytryny octem zmieszanym około 30minut przed polaniem posypać ziołami solą pieprzem oraz natką. Sałatka idealnie pasuje jako przekąska samodzielna bądź jako dodatek do ciepłego drugiego dania.
|
|
Śródziemnomorska sałatka z kuskusem
1 szklanka kuskusu
3 kolorowe papryczki swieże
2 łyżki natki zielonej
2 pomidory świeże
czerwona cebula
kukurydza z puszki
2 ogórki swieże
cytryna
oliwa z oliwek
zioła prowansalskie
sól pieprz
odrobina octu winnego
Kuskus kaszę zalać wrzątkiem odstawić do nasiąknięcia. Warzywa pokroić w kostkę drobną zaś kukurydzę odczedzić z zalewy. Wszystko razem układać w szklanej misie warstwami, polać oliwą sokiem z cytryny octem zmieszanym około 30minut przed polaniem posypać ziołami solą pieprzem oraz natką. Sałatka idealnie pasuje jako przekąska samodzielna bądź jako dodatek do ciepłego drugiego dania.
|
|
Śródziemnomorska sałatka z kuskusem
1 szklanka kuskusu
3 kolorowe papryczki swieże
2 łyżki natki zielonej
2 pomidory świeże
czerwona cebula
kukurydza z puszki
2 ogórki swieże
cytryna
oliwa z oliwek
zioła prowansalskie
sól pieprz
odrobina octu winnego
Kuskus kaszę zalać wrzątkiem odstawić do nasiąknięcia. Warzywa pokroić w kostkę drobną zaś kukurydzę odczedzić z zalewy. Wszystko razem układać w szklanej misie warstwami, polać oliwą sokiem z cytryny octem zmieszanym około 30minut przed polaniem posypać ziołami solą pieprzem oraz natką. Sałatka idealnie pasuje jako przekąska samodzielna bądź jako dodatek do ciepłego drugiego dania.
|
|
wytworne paszteciki z magicznymi nadzieniami
2 opakowania mrożonego ciasta francuskiego
jabłka surowe
cukier
żółtko
nutella
sliwki mrożone lub surowe
twaróg tłusty
cukier waniliowy
śmietana 18 %
kabanosy
ser żóły
mieso gotowane
cebula podsmażona na złoty kolor
Schłodzone ciasto francuskie wyjąć z lodówki i rozwinąć. Przygotowac
sobie wszystkei nadzienia do napełniania pasztecików.
1.Jabłko umyć, pokroić w ósemki i zanurzać w cukrze
2.mięso gotowane zmielic w maszynce do mięsa razem z cebulą dodać
przyprawy-czosnek granulowany sól i pieprz
3.śliwki umyć wypestkować, zmielony twaróg wymieszać z cukrem i śmietanką
4. kabanosy i ser żólty pokroic na kawałki małe
Rozbełtać żółtko w miseczce.
Różne nadzienia układać wzdłuż ciasta rozwinietego a następnie zakłądac
ciasto, odkrajać wzdłuż a następnie kroic na małe kwadratowe paszteciki.
Układać nadzienia rodzajami a anstępnei dobrze zlepiać łączenia tych
pasztecików by podzcas pieczenia się nei otwierały. Wszystkei paszteciki
smarowac rozbełtanym w miseczce żóltkiem. Można te pikantne sypać np
sezamem-ziarnem. Jęsli chcemy uzyskać np: z tych pasztecików rogaliki to
ciasto tniemy na pasy grube następnie na trójkąty. Układamy nadzienie
wzdłuż podstawy trójkąta zwijamy na rogal smarujemy żółtkiem i pieczemy.
Pieczemy 5-10min w 200-220st Celsjusza. na złoty kolor. Smakują
wyśmienicie na ciepło i zimno. Te pikantne podajemy do rosołu lub
czystego barszczu.
|
|
wytworne paszteciki z magicznymi nadzieniami
2 opakowania mrożonego ciasta francuskiego
jabłka surowe
cukier
żółtko
nutella
sliwki mrożone lub surowe
twaróg tłusty
cukier waniliowy
śmietana 18 %
kabanosy
ser żóły
mieso gotowane
cebula podsmażona na złoty kolor
Schłodzone ciasto francuskie wyjąć z lodówki i rozwinąć. Przygotowac
sobie wszystkei nadzienia do napełniania pasztecików.
1.Jabłko umyć, pokroić w ósemki i zanurzać w cukrze
2.mięso gotowane zmielic w maszynce do mięsa razem z cebulą dodać
przyprawy-czosnek granulowany sól i pieprz
3.śliwki umyć wypestkować, zmielony twaróg wymieszać z cukrem i śmietanką
4. kabanosy i ser żólty pokroic na kawałki małe
Rozbełtać żółtko w miseczce.
Różne nadzienia układać wzdłuż ciasta rozwinietego a następnie zakłądac
ciasto, odkrajać wzdłuż a następnie kroic na małe kwadratowe paszteciki.
Układać nadzienia rodzajami a anstępnei dobrze zlepiać łączenia tych
pasztecików by podzcas pieczenia się nei otwierały. Wszystkei paszteciki
smarowac rozbełtanym w miseczce żóltkiem. Można te pikantne sypać np
sezamem-ziarnem. Jęsli chcemy uzyskać np: z tych pasztecików rogaliki to
ciasto tniemy na pasy grube następnie na trójkąty. Układamy nadzienie
wzdłuż podstawy trójkąta zwijamy na rogal smarujemy żółtkiem i pieczemy.
Pieczemy 5-10min w 200-220st Celsjusza. na złoty kolor. Smakują
wyśmienicie na ciepło i zimno. Te pikantne podajemy do rosołu lub
czystego barszczu.
SMACZNEGO!!!!
|
|
szaszłyki owocowe
rózne rodzaje owoców-wg uznania:
banan, jabłko świeże, pomarańcza, winogrona,brzoskwinia z puszki, ananas z puszki, kiwi świeże i inne
cukier puder
miód płynny
sok z cytryny
Owoce świeże dokładnie umyć pod bieżącą woda, kiwi pomarańcze banana obrać te co niepotrzebują obierania zostawić w skórce, następnie pokroić na dość grube cząstki, następnie nabijać na drewniane szpatułki do szaszłyków, skropić sokiem z cytryny i delikatnie posypac cukrem pudrem. Gotowe szaszłyki można spożywac na surowo bądź włożyć do piekarnika i polane miodem płynnym podpiec na złoto.
|
|
szaszłyki owocowe
rózne rodzaje owoców-wg uznania:
banan, jabłko świeże, pomarańcza, winogrona,brzoskwinia z puszki, ananas z puszki, kiwi świeże i inne
cukier puder
miód płynny
sok z cytryny
Owoce świeże dokładnie umyć pod bieżącą woda, kiwi pomarańcze banana obrać te co niepotrzebują obierania zostawić w skórce, następnie pokroić na dość grube cząstki, następnie nabijać na drewniane szpatułki do szaszłyków, skropić sokiem z cytryny i delikatnie posypac cukrem pudrem. Gotowe szaszłyki można spożywac na surowo bądź włożyć do piekarnika i polane miodem płynnym podpiec na złoto.
|
|
Jedna z wielu moich ulubionych potraw są kluski ziemniaczanki. Nie każdy je lubi, ale mi bardzo smakują.
Zetrzeć na drobnej tarce 1 kg ziemniaków, dodać jajko i tyle mąki, żeby ciasto było gęst /jak gęsta smietana/. Wymieszac dokładnie. W garnku zagotować wodę, posolić i zrobić próbę, czy kluseczki sie nie rozpłyną. Jeżeli sie rozpływają, dodac więcej mąki. Na wrzatek kłaść lyzka niewielkie kluski i gotowac ok 10 minut. Po ugotowaniu odcedzić. Podawać polane tłuszczem ze skwareczkami i surówką. Bardzo smaczne są również podsmażane na maśle lub na smalcu, kiedy wystygną.
|
|
ZACZAROWANY ARBUZ
Nalezy przygotować 1 arbuz, winogrona, mandarynki, pomarańcze, śliwki świeże lub mrozone bez pestek, banany, jeżeli mamy to świeże truskawki.
Drobnych owoców powinno być ok. 1 kg. Owoce myjemy. odkroić 1/3 arbuza z jego wysokości. Wydrążyć, ale przy pomocy łyżki do lodów lub łyżeczki robić kulki. Dolna część odciąć bardzo delikatnie, żeby można było arbuza postawić. Banany obrać, pokroić na kawalki ok. 1cm i skropić sokiem z cytryny. Mandarynki podzielić na cząstki, pomarańcze pokroić w kostkę ok 1cm. Do wydrążonej większej części arbuza nakładać wymieszane wszystkie owoce, jakie mamy oraz kulki z arbuza.Można posypać kardamonem/ tylko dla smakoszy/. Na wierzchu dekorujemy bitą smietaną, wiórkami kokosowymi, posiekanymi orzechami, czekoladą.
|
|
Oto przepis na moje ulubione śniadanko. Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dlatego musi byc syte i najlepiej na ciepło. Oto przepis , który widziałam w telewizji, wypróbowałam i pycha!
Składniki ; jajka [ jedno jajko - jedna porcja ], duże lub średnie plastry szynki, śmietana gęsta 18 procentowa, szczypiorek, koperek, natka pietruszki
[ nie dużo ] , żółty ser [ w plastrach, najlepiej Edamski ].
Przyprawy; sól, pieprz, otarta czerwona słodka papryka.
Potrzebne rzeczy; małe filiżanki żaroodporne, formy do babeczek lub coś w tych rozmiarach, co można wstawic do piekarnikka z termoobiegiem, talerzyki [ w zależności, ile osób na śniadaniu].
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. W czasie, gdy się rozgrzewa, do filiżanek - miseczek wkładamy plastry szynki tak, by stworzyły "nisze" na jajka.
Wlewamy do "nisz" po jednym, całym jajku. Na wierzch kładziemy łyżeczkę rozbełtanej wcześniej śmietany. Posypujemy poszatkowaną wcześniej pietruszką, szczypiorkiem lub koperkiem i odrobiną otartej słodkiej papryki. Na to wszystko kładziemy paski sera w plastrach. Gdy piekarnik osiągnie wymaganą temperaturę, wkładamy filiżanki czy miseczki [ zależy, kto z czego korzysta ] do piekarnika na dokładnie 15 - 18 minut. Wyjmujemy, układamy na talerzykach, solimy, pieprzymy do smaku i zjadamy.
Uwagi; jesli podczas wkładania do filiżanek, szynka rozerwie się, nic nie szkodzi, jajka i tak będą ścięte, więc bez problemu wyjmiemy je z filiżanek.
Brzegi szynki mogą wyglądac jak spalone, ale nie są, są tylko mocno spieczone - smakują pysznie i chrupiąco.
|
|
Moje ulubione danie obiadowe ? Proszę bardzo!
Kotlety z kurczaka, pieczarek i sera.
Składniki ; pierś z kurczaka, 20 dag żółtego sera, 4 duże pieczarki, łyżeczka przyprawy " kucharek" , łyżka mąki ziemniaczanej, 2 jajka surowe, cebula,
sól, pieprz, olej do smażenia.
Pierś z kurczaka kroimy w drobniutką kostkę, ser i pieczarki zetrzec na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w kostkę.
Wszystkie te, i pozostałe składniki mieszamy razem i smażymy na rozgrzanym oleju, jak placki ziemniaczane, z obu stron.
Takie kotleciki podaję z frytkami i surówką.
|
|
Oto przepis na wspaniale placki mogące byc dodatkiem do kolacji lub zwykłą przekąską.
Placuszki twarogowe z rodzynkami.
Składniki:
50 dag twarogu- może byc chudy,
4 jajka,
5 dag rodzynek,
5 dag mąki,
1/2 szklanki smietany 9%,
5 dag cukru,
sól,
olej do smażenia.
Wykonanie:
Rodzynki namoczyć we wrzatku na 5 minut.Twaróg zemleć. Żóltka utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodać twarog, rodzynki, smietanę, szczyptę soli, mąkę. Z białek ubić sztywna piane delikatnie połączyć z pozostałymi składnikami. Smażyć niewielkie placuszki na rozgrzanym tłuszczu. Posypac cukrem pudrem. Doskonale smakuja zimne jak i cieple.
|
|
Ulubione danie na kolację? Może coś do chleba?
Serek wiosenny: 1 pęczek rzodkiewki, 1 mały pęczek cebulki dymki ze szczypiorkiem, 4 łyżki gęstej śmietany, 250 dag twarogu, sól, pieprz.
Rzodkiewki umyc, oczyścic i pokroic w plasterki. Dymkę pokroic w cienkie talarki, szczypiorek posiekac. Wszystkie składniki wymieszac z twarogiem i śmietaną, doprawic do smaku solą i pieprzem.
|
|
Placuszki warzywne
20 dag marchwi zetrzeć na grubej tarce. Czerwoną paprykę, łodygę selera naciowego, mały por pokroić na drobną kostkę.2 ząbki cosnku dokładnie posiekać i dodać do warzyw razem z 10 dag zielonego groszku , 2 łyżkami posiekanej natki pietruszki, 4 jajkami i 4 łyżkami maki. Dodać sól i pieprz do smaku. Wymieszać i smażyć na głębokim tłuszczu- kłaść łyżką. Po usmazeniu położyć na ręcznik papierowy. Mozna jeść z wędliną lub dowolnym sosem- wedle uznania.
|
|
SAŁATKA AMERYKAŃSKA
seler marynowany 450g (ze słoika) np: Rolnik
ser żółty 300g
szynka 300g
ananas z puszki -2 puszki
jaja 6 szt
kukurydza 1 puszka
biały pieprz
sól
Jaja kurze ugotowac na twardo, zalać zimną woda i delikatnie obrać,
odstawić do wystygniecia. W wolnej chwili pokroic w dużą lecz niezbyt
grubą kostkę szynkę oraz ser żółty. Ananasa kukurydze i seler odcedzić z
zalewy. Jaja pokroić w drobną kostkę. Wszystko wymieszać ostrożnie lecz
delikatnie w dużej misie, następnie dodać przyprawy. Juz wymieszaną
sałatkę przełożyć do dekoracyjnej misy i podawac na stół. Smakuje
wyśmienicie z białym tostowym pieczywem.
|
|
ubóstwiam to ciasto:)))))))
jest rewelacyjne w smaku:)i bardzo długo zachowuje świeżość
KANTYCZKA
Podaje przepis:
1 masło
2 1/2 szklanki maki
6 jaj
1 szklanka cukru
2 łyżki proszku do pieczenia
1/2 szklanki maku lub kisiel wiśniowy
1 łyżka kakao
1 kg jabłke uprażonych z cynamonem.
Masło utrzeć z cukrem na puch biały następnie dodawac po jednym jaju,
dobrze utrzec mikserem lub wałkiem kolejno dodawać mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia, można dodac aromat w swoim ulubionym zapachu
np:smietankowy, rumowy. Nastepnie ciasto podzielić do 3 miseczek.Do 1
dodac kakao, do drugiej mak lub kisiel.Wymieszac każdo dokładnie z
osobną.Blaszkę wyłożyć pergaminem natłuścić wysypać bułką tartą
delikatnie i wyłożyć na to ciasto czarne. Podpiec w piekarniku w
180stopniach, na podpieczone wyłożyc 1/2 kg jabłek na to wyłożyć ciasto
makowe lub z kiślem podpiec znowu następnie na podpieczone znowu jabłka
i na to iasto białe i podpiec około 30minut. Po upieczeniua delikatnie
ostudzić. pokroić w kwadraty, można pospyać cukrem pudrem lub zrobić esy
floresy i posypac wiórkami posypka -wg uznania. Ciasto jest długo
świeże, lubią go starsi młodzi i...szybko trzeba robić drugie bo moment
jak znika ze stołu....
|
|
Rybka w sosie pomidorowo warzywnym na słodko
Ryba filet panga 1kg
Pietruszka korzeń 1 szt
Marchewka 200g
Seler 1 szt
Cebula mała 1 szt
Ananas z zalewy 2 krążki
Seler naciowy 50 g
Koncentrat pomidorowy 100 ml
Sól pieprz
Czosnek
cukier
Rybę obtoczyć w mące i odstawić by wystygła. Przygotować w międzyczasie sos potrzebny do zalania ryby: cebulkę zeszklić na oliwie z oliwek, dodać tartą marchewkę oraz seler i pietruszkę oraz drobno siekany seler naciowy i ananas. Dodać sól, pieprz czosnek, cukier oraz koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie wymieszać i dusić do miękkości warzyw. Tak przygotowanym sosem polać rybę smażoną ułożoną w salaterce.
|
|
Rybka w sosie pomidorowo warzywnym na słodko
Ryba filet panga 1kg
Pietruszka korzeń 1 szt
Marchewka 200g
Seler 1 szt
Cebula mała 1 szt
Ananas z zalewy 2 krążki
Seler naciowy 50 g
Koncentrat pomidorowy 100 ml
Sól pieprz
Czosnek
cukier
Rybę obtoczyć w mące i odstawić by wystygła. Przygotować w międzyczasie sos potrzebny do zalania ryby: cebulkę zeszklić na oliwie z oliwek, dodać tartą marchewkę oraz seler i pietruszkę oraz drobno siekany seler naciowy i ananas. Dodać sól, pieprz czosnek, cukier oraz koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie wymieszać i dusić do miękkości warzyw. Tak przygotowanym sosem polać rybę smażoną ułożoną w salaterce.
|
|
Podaję przepis na ulubione danie mojej rodzinki - spagetti. Może być na obiad, kolację. Podsmażamy pokrojona cebulkę, dodajemy 60 dkg mięsa mielonego. Podlewamy wytrawnym czerwonym winem /ok. 2 szkl./, dodajemy wycisnięty przez praskę czosnek, pomidory bez skórki z puszki, pokrojone czarne oliwki, zielone nadziewane papryką. Dodajemy przyprawy: ziarenka smaku i swieżo zmielony kolorowy pieprz. Dodajemy odrobinę koncentratu pomidorowego. Makaron gotujemy al dente. Na makaron wykladamy sos, posypujemy parmezanem i swieżą bazylią. Smacznego.
|
Strona 2 z 4
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|