Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Użytkownik

Wygraj herbaty nie z tej ziemi!

Utworzony przez milutka204@wp.pl, 5 marca 2010 r. o 06:59
Śródziemnomorska sałatka z kuskusem 1 szklanka kuskusu 3 kolorowe papryczki swieże 2 łyżki natki zielonej 2 pomidory świeże czerwona cebula kukurydza z puszki 2 ogórki swieże cytryna oliwa z oliwek zioła prowansalskie sól pieprz odrobina octu winnego Kuskus kaszę zalać wrzątkiem odstawić do nasiąknięcia. Warzywa pokroić w kostkę drobną zaś kukurydzę odczedzić z zalewy. Wszystko razem układać w szklanej misie warstwami, polać oliwą sokiem z cytryny octem zmieszanym około 30minut przed polaniem posypać ziołami solą pieprzem oraz natką. Sałatka idealnie pasuje jako przekąska samodzielna bądź jako dodatek do ciepłego drugiego dania.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Śródziemnomorska sałatka z kuskusem 1 szklanka kuskusu 3 kolorowe papryczki swieże 2 łyżki natki zielonej 2 pomidory świeże czerwona cebula kukurydza z puszki 2 ogórki swieże cytryna oliwa z oliwek zioła prowansalskie sól pieprz odrobina octu winnego Kuskus kaszę zalać wrzątkiem odstawić do nasiąknięcia. Warzywa pokroić w kostkę drobną zaś kukurydzę odczedzić z zalewy. Wszystko razem układać w szklanej misie warstwami, polać oliwą sokiem z cytryny octem zmieszanym około 30minut przed polaniem posypać ziołami solą pieprzem oraz natką. Sałatka idealnie pasuje jako przekąska samodzielna bądź jako dodatek do ciepłego drugiego dania.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Śródziemnomorska sałatka z kuskusem 1 szklanka kuskusu 3 kolorowe papryczki swieże 2 łyżki natki zielonej 2 pomidory świeże czerwona cebula kukurydza z puszki 2 ogórki swieże cytryna oliwa z oliwek zioła prowansalskie sól pieprz odrobina octu winnego Kuskus kaszę zalać wrzątkiem odstawić do nasiąknięcia. Warzywa pokroić w kostkę drobną zaś kukurydzę odczedzić z zalewy. Wszystko razem układać w szklanej misie warstwami, polać oliwą sokiem z cytryny octem zmieszanym około 30minut przed polaniem posypać ziołami solą pieprzem oraz natką. Sałatka idealnie pasuje jako przekąska samodzielna bądź jako dodatek do ciepłego drugiego dania.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Śródziemnomorska sałatka z kuskusem 1 szklanka kuskusu 3 kolorowe papryczki swieże 2 łyżki natki zielonej 2 pomidory świeże czerwona cebula kukurydza z puszki 2 ogórki swieże cytryna oliwa z oliwek zioła prowansalskie sól pieprz odrobina octu winnego Kuskus kaszę zalać wrzątkiem odstawić do nasiąknięcia. Warzywa pokroić w kostkę drobną zaś kukurydzę odczedzić z zalewy. Wszystko razem układać w szklanej misie warstwami, polać oliwą sokiem z cytryny octem zmieszanym około 30minut przed polaniem posypać ziołami solą pieprzem oraz natką. Sałatka idealnie pasuje jako przekąska samodzielna bądź jako dodatek do ciepłego drugiego dania.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
wytworne paszteciki z magicznymi nadzieniami 2 opakowania mrożonego ciasta francuskiego jabłka surowe cukier żółtko nutella sliwki mrożone lub surowe twaróg tłusty cukier waniliowy śmietana 18 % kabanosy ser żóły mieso gotowane cebula podsmażona na złoty kolor Schłodzone ciasto francuskie wyjąć z lodówki i rozwinąć. Przygotowac sobie wszystkei nadzienia do napełniania pasztecików. 1.Jabłko umyć, pokroić w ósemki i zanurzać w cukrze 2.mięso gotowane zmielic w maszynce do mięsa razem z cebulą dodać przyprawy-czosnek granulowany sól i pieprz 3.śliwki umyć wypestkować, zmielony twaróg wymieszać z cukrem i śmietanką 4. kabanosy i ser żólty pokroic na kawałki małe Rozbełtać żółtko w miseczce. Różne nadzienia układać wzdłuż ciasta rozwinietego a następnie zakłądac ciasto, odkrajać wzdłuż a następnie kroic na małe kwadratowe paszteciki. Układać nadzienia rodzajami a anstępnei dobrze zlepiać łączenia tych pasztecików by podzcas pieczenia się nei otwierały. Wszystkei paszteciki smarowac rozbełtanym w miseczce żóltkiem. Można te pikantne sypać np sezamem-ziarnem. Jęsli chcemy uzyskać np: z tych pasztecików rogaliki to ciasto tniemy na pasy grube następnie na trójkąty. Układamy nadzienie wzdłuż podstawy trójkąta zwijamy na rogal smarujemy żółtkiem i pieczemy. Pieczemy 5-10min w 200-220st Celsjusza. na złoty kolor. Smakują wyśmienicie na ciepło i zimno. Te pikantne podajemy do rosołu lub czystego barszczu.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
wytworne paszteciki z magicznymi nadzieniami 2 opakowania mrożonego ciasta francuskiego jabłka surowe cukier żółtko nutella sliwki mrożone lub surowe twaróg tłusty cukier waniliowy śmietana 18 % kabanosy ser żóły mieso gotowane cebula podsmażona na złoty kolor Schłodzone ciasto francuskie wyjąć z lodówki i rozwinąć. Przygotowac sobie wszystkei nadzienia do napełniania pasztecików. 1.Jabłko umyć, pokroić w ósemki i zanurzać w cukrze 2.mięso gotowane zmielic w maszynce do mięsa razem z cebulą dodać przyprawy-czosnek granulowany sól i pieprz 3.śliwki umyć wypestkować, zmielony twaróg wymieszać z cukrem i śmietanką 4. kabanosy i ser żólty pokroic na kawałki małe Rozbełtać żółtko w miseczce. Różne nadzienia układać wzdłuż ciasta rozwinietego a następnie zakłądac ciasto, odkrajać wzdłuż a następnie kroic na małe kwadratowe paszteciki. Układać nadzienia rodzajami a anstępnei dobrze zlepiać łączenia tych pasztecików by podzcas pieczenia się nei otwierały. Wszystkei paszteciki smarowac rozbełtanym w miseczce żóltkiem. Można te pikantne sypać np sezamem-ziarnem. Jęsli chcemy uzyskać np: z tych pasztecików rogaliki to ciasto tniemy na pasy grube następnie na trójkąty. Układamy nadzienie wzdłuż podstawy trójkąta zwijamy na rogal smarujemy żółtkiem i pieczemy. Pieczemy 5-10min w 200-220st Celsjusza. na złoty kolor. Smakują wyśmienicie na ciepło i zimno. Te pikantne podajemy do rosołu lub czystego barszczu. SMACZNEGO!!!!
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
szaszłyki owocowe rózne rodzaje owoców-wg uznania: banan, jabłko świeże, pomarańcza, winogrona,brzoskwinia z puszki, ananas z puszki, kiwi świeże i inne cukier puder miód płynny sok z cytryny Owoce świeże dokładnie umyć pod bieżącą woda, kiwi pomarańcze banana obrać te co niepotrzebują obierania zostawić w skórce, następnie pokroić na dość grube cząstki, następnie nabijać na drewniane szpatułki do szaszłyków, skropić sokiem z cytryny i delikatnie posypac cukrem pudrem. Gotowe szaszłyki można spożywac na surowo bądź włożyć do piekarnika i polane miodem płynnym podpiec na złoto.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
szaszłyki owocowe rózne rodzaje owoców-wg uznania: banan, jabłko świeże, pomarańcza, winogrona,brzoskwinia z puszki, ananas z puszki, kiwi świeże i inne cukier puder miód płynny sok z cytryny Owoce świeże dokładnie umyć pod bieżącą woda, kiwi pomarańcze banana obrać te co niepotrzebują obierania zostawić w skórce, następnie pokroić na dość grube cząstki, następnie nabijać na drewniane szpatułki do szaszłyków, skropić sokiem z cytryny i delikatnie posypac cukrem pudrem. Gotowe szaszłyki można spożywac na surowo bądź włożyć do piekarnika i polane miodem płynnym podpiec na złoto.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Jedna z wielu moich ulubionych potraw są kluski ziemniaczanki. Nie każdy je lubi, ale mi bardzo smakują. Zetrzeć na drobnej tarce 1 kg ziemniaków, dodać jajko i tyle mąki, żeby ciasto było gęst /jak gęsta smietana/. Wymieszac dokładnie. W garnku zagotować wodę, posolić i zrobić próbę, czy kluseczki sie nie rozpłyną. Jeżeli sie rozpływają, dodac więcej mąki. Na wrzatek kłaść lyzka niewielkie kluski i gotowac ok 10 minut. Po ugotowaniu odcedzić. Podawać polane tłuszczem ze skwareczkami i surówką. Bardzo smaczne są również podsmażane na maśle lub na smalcu, kiedy wystygną.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
ZACZAROWANY ARBUZ Nalezy przygotować 1 arbuz, winogrona, mandarynki, pomarańcze, śliwki świeże lub mrozone bez pestek, banany, jeżeli mamy to świeże truskawki. Drobnych owoców powinno być ok. 1 kg. Owoce myjemy. odkroić 1/3 arbuza z jego wysokości. Wydrążyć, ale przy pomocy łyżki do lodów lub łyżeczki robić kulki. Dolna część odciąć bardzo delikatnie, żeby można było arbuza postawić. Banany obrać, pokroić na kawalki ok. 1cm i skropić sokiem z cytryny. Mandarynki podzielić na cząstki, pomarańcze pokroić w kostkę ok 1cm. Do wydrążonej większej części arbuza nakładać wymieszane wszystkie owoce, jakie mamy oraz kulki z arbuza.Można posypać kardamonem/ tylko dla smakoszy/. Na wierzchu dekorujemy bitą smietaną, wiórkami kokosowymi, posiekanymi orzechami, czekoladą.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Oto przepis na moje ulubione śniadanko. Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dlatego musi byc syte i najlepiej na ciepło. Oto przepis , który widziałam w telewizji, wypróbowałam i pycha! Składniki ; jajka [ jedno jajko - jedna porcja ], duże lub średnie plastry szynki, śmietana gęsta 18 procentowa, szczypiorek, koperek, natka pietruszki [ nie dużo ] , żółty ser [ w plastrach, najlepiej Edamski ]. Przyprawy; sól, pieprz, otarta czerwona słodka papryka. Potrzebne rzeczy; małe filiżanki żaroodporne, formy do babeczek lub coś w tych rozmiarach, co można wstawic do piekarnikka z termoobiegiem, talerzyki [ w zależności, ile osób na śniadaniu]. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. W czasie, gdy się rozgrzewa, do filiżanek - miseczek wkładamy plastry szynki tak, by stworzyły "nisze" na jajka. Wlewamy do "nisz" po jednym, całym jajku. Na wierzch kładziemy łyżeczkę rozbełtanej wcześniej śmietany. Posypujemy poszatkowaną wcześniej pietruszką, szczypiorkiem lub koperkiem i odrobiną otartej słodkiej papryki. Na to wszystko kładziemy paski sera w plastrach. Gdy piekarnik osiągnie wymaganą temperaturę, wkładamy filiżanki czy miseczki [ zależy, kto z czego korzysta ] do piekarnika na dokładnie 15 - 18 minut. Wyjmujemy, układamy na talerzykach, solimy, pieprzymy do smaku i zjadamy. Uwagi; jesli podczas wkładania do filiżanek, szynka rozerwie się, nic nie szkodzi, jajka i tak będą ścięte, więc bez problemu wyjmiemy je z filiżanek. Brzegi szynki mogą wyglądac jak spalone, ale nie są, są tylko mocno spieczone - smakują pysznie i chrupiąco.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Moje ulubione danie obiadowe ? Proszę bardzo! Kotlety z kurczaka, pieczarek i sera. Składniki ; pierś z kurczaka, 20 dag żółtego sera, 4 duże pieczarki, łyżeczka przyprawy " kucharek" , łyżka mąki ziemniaczanej, 2 jajka surowe, cebula, sól, pieprz, olej do smażenia. Pierś z kurczaka kroimy w drobniutką kostkę, ser i pieczarki zetrzec na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w kostkę. Wszystkie te, i pozostałe składniki mieszamy razem i smażymy na rozgrzanym oleju, jak placki ziemniaczane, z obu stron. Takie kotleciki podaję z frytkami i surówką.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Oto przepis na wspaniale placki mogące byc dodatkiem do kolacji lub zwykłą przekąską. Placuszki twarogowe z rodzynkami. Składniki: 50 dag twarogu- może byc chudy, 4 jajka, 5 dag rodzynek, 5 dag mąki, 1/2 szklanki smietany 9%, 5 dag cukru, sól, olej do smażenia. Wykonanie: Rodzynki namoczyć we wrzatku na 5 minut.Twaróg zemleć. Żóltka utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodać twarog, rodzynki, smietanę, szczyptę soli, mąkę. Z białek ubić sztywna piane delikatnie połączyć z pozostałymi składnikami. Smażyć niewielkie placuszki na rozgrzanym tłuszczu. Posypac cukrem pudrem. Doskonale smakuja zimne jak i cieple.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Ulubione danie na kolację? Może coś do chleba? Serek wiosenny: 1 pęczek rzodkiewki, 1 mały pęczek cebulki dymki ze szczypiorkiem, 4 łyżki gęstej śmietany, 250 dag twarogu, sól, pieprz. Rzodkiewki umyc, oczyścic i pokroic w plasterki. Dymkę pokroic w cienkie talarki, szczypiorek posiekac. Wszystkie składniki wymieszac z twarogiem i śmietaną, doprawic do smaku solą i pieprzem.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Placuszki warzywne 20 dag marchwi zetrzeć na grubej tarce. Czerwoną paprykę, łodygę selera naciowego, mały por pokroić na drobną kostkę.2 ząbki cosnku dokładnie posiekać i dodać do warzyw razem z 10 dag zielonego groszku , 2 łyżkami posiekanej natki pietruszki, 4 jajkami i 4 łyżkami maki. Dodać sól i pieprz do smaku. Wymieszać i smażyć na głębokim tłuszczu- kłaść łyżką. Po usmazeniu położyć na ręcznik papierowy. Mozna jeść z wędliną lub dowolnym sosem- wedle uznania.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
SAŁATKA AMERYKAŃSKA seler marynowany 450g (ze słoika) np: Rolnik ser żółty 300g szynka 300g ananas z puszki -2 puszki jaja 6 szt kukurydza 1 puszka biały pieprz sól Jaja kurze ugotowac na twardo, zalać zimną woda i delikatnie obrać, odstawić do wystygniecia. W wolnej chwili pokroic w dużą lecz niezbyt grubą kostkę szynkę oraz ser żółty. Ananasa kukurydze i seler odcedzić z zalewy. Jaja pokroić w drobną kostkę. Wszystko wymieszać ostrożnie lecz delikatnie w dużej misie, następnie dodać przyprawy. Juz wymieszaną sałatkę przełożyć do dekoracyjnej misy i podawac na stół. Smakuje wyśmienicie z białym tostowym pieczywem.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
ubóstwiam to ciasto:))))))) jest rewelacyjne w smaku:)i bardzo długo zachowuje świeżość KANTYCZKA Podaje przepis: 1 masło 2 1/2 szklanki maki 6 jaj 1 szklanka cukru 2 łyżki proszku do pieczenia 1/2 szklanki maku lub kisiel wiśniowy 1 łyżka kakao 1 kg jabłke uprażonych z cynamonem. Masło utrzeć z cukrem na puch biały następnie dodawac po jednym jaju, dobrze utrzec mikserem lub wałkiem kolejno dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, można dodac aromat w swoim ulubionym zapachu np:smietankowy, rumowy. Nastepnie ciasto podzielić do 3 miseczek.Do 1 dodac kakao, do drugiej mak lub kisiel.Wymieszac każdo dokładnie z osobną.Blaszkę wyłożyć pergaminem natłuścić wysypać bułką tartą delikatnie i wyłożyć na to ciasto czarne. Podpiec w piekarniku w 180stopniach, na podpieczone wyłożyc 1/2 kg jabłek na to wyłożyć ciasto makowe lub z kiślem podpiec znowu następnie na podpieczone znowu jabłka i na to iasto białe i podpiec około 30minut. Po upieczeniua delikatnie ostudzić. pokroić w kwadraty, można pospyać cukrem pudrem lub zrobić esy floresy i posypac wiórkami posypka -wg uznania. Ciasto jest długo świeże, lubią go starsi młodzi i...szybko trzeba robić drugie bo moment jak znika ze stołu....
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Rybka w sosie pomidorowo warzywnym na słodko Ryba filet panga 1kg Pietruszka korzeń 1 szt Marchewka 200g Seler 1 szt Cebula mała 1 szt Ananas z zalewy 2 krążki Seler naciowy 50 g Koncentrat pomidorowy 100 ml Sól pieprz Czosnek cukier Rybę obtoczyć w mące i odstawić by wystygła. Przygotować w międzyczasie sos potrzebny do zalania ryby: cebulkę zeszklić na oliwie z oliwek, dodać tartą marchewkę oraz seler i pietruszkę oraz drobno siekany seler naciowy i ananas. Dodać sól, pieprz czosnek, cukier oraz koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie wymieszać i dusić do miękkości warzyw. Tak przygotowanym sosem polać rybę smażoną ułożoną w salaterce.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Rybka w sosie pomidorowo warzywnym na słodko Ryba filet panga 1kg Pietruszka korzeń 1 szt Marchewka 200g Seler 1 szt Cebula mała 1 szt Ananas z zalewy 2 krążki Seler naciowy 50 g Koncentrat pomidorowy 100 ml Sól pieprz Czosnek cukier Rybę obtoczyć w mące i odstawić by wystygła. Przygotować w międzyczasie sos potrzebny do zalania ryby: cebulkę zeszklić na oliwie z oliwek, dodać tartą marchewkę oraz seler i pietruszkę oraz drobno siekany seler naciowy i ananas. Dodać sól, pieprz czosnek, cukier oraz koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie wymieszać i dusić do miękkości warzyw. Tak przygotowanym sosem polać rybę smażoną ułożoną w salaterce.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Podaję przepis na ulubione danie mojej rodzinki - spagetti. Może być na obiad, kolację. Podsmażamy pokrojona cebulkę, dodajemy 60 dkg mięsa mielonego. Podlewamy wytrawnym czerwonym winem /ok. 2 szkl./, dodajemy wycisnięty przez praskę czosnek, pomidory bez skórki z puszki, pokrojone czarne oliwki, zielone nadziewane papryką. Dodajemy przyprawy: ziarenka smaku i swieżo zmielony kolorowy pieprz. Dodajemy odrobinę koncentratu pomidorowego. Makaron gotujemy al dente. Na makaron wykladamy sos, posypujemy parmezanem i swieżą bazylią. Smacznego.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz

Dodaj odpowiedź:

Przerwa techniczna ... ...